“Hi ha alguna cosa que fa olor de podrit al regne de Dinamarca”. Aquesta sentència d’Elsinore pren tot el seu significat en aquesta obra, que es troba situada en els anys de l’ocupació nazi d’aquest país escandinau durant la Segona Guerra Mundial.

Tanmateix, el text no es proposa fer-ne una reconstrucció històrica, sinó que ens planteja una reflexió sobre l’ètica i la moral individuals, així com el compromís, en èpoques d’enfonsament de tots els valors i les brúixoles de referència. Es pot ser innocent en un món de culpabilitat?

“Tots podrien acusar-me de traïdor, però tinc excuses per a tots”. Qui pot mantindre’s fidel a u mateix quan tot al voltant s’ensorra? Es tracta del terreny perfectament adobat per al cinisme, per al salve’s qui puga amb l’excusa perfectament que tothom fa el mateix. En aquest sentit, l’obra de Josep Lluís i Rodolf Sirera no té una voluntat extrema d’alliçonar-nos, sinó que ens deixa a cadascú de nosaltres traure les nostres pròpies conclusions.

No és un text on hi ha herois i roïns que es troben clarament delimitats, sinó que aquestes identitats (de tot tipus i en referència a totes les condicions) van permeant-se i evolucionant entre elles.

Estem davant d’una producció molt solvent de l’Institut Valencià de Cultura, amb interpretacions correctes i funcionals, entre les quals podem destacar, però, la que construeix amb el seu personatge Paula Braguinsky.

Una proposta que dignifica l’escena valenciana!

Intèrprets: Paula Braguinsky, Sergio Caballero, Cristina García, Enric Juezas, Raúl Navarro i Rebeca Valls
Text: Josep Lluís i Rodolf Sirera
Direcció: Carles Alfaro
Ajudantia de direcció: Diego Braguinsky
Assistència de direcció: Lucía Sáez
Música i espai sonor: Joan Cerveró
Disseny d’escenografia: Luis Crespo
Disseny de vestuari: Pascual Peris
Disseny d’il·luminació: Carles Alfaro
Vídeo: Amador Artiga
Realitzador: Carles Hofmann
Moviment: Cristina Fernández
Maquillatge: Inma Fuentes
Realització d’escenografia: Marcos Orbegozo
Realització de vestuari: Pascual Peris
Fotografia: Jordi Pla
Producció executiva IVC: Esther Moreno/Sara Rey
Direcció adjunta d’Arts Escèniques IVC: Roberto García

Una producció de l’Institut Valencià de Cultura