El doblatge que blanqueja
TV3 ha estrenat la minisèrie Altsasu, dirigida per Asier Urbieta, una coproducció d’Euskal Irrati Telebista i la Televisió de Catalunya. La sèrie conta els fets que ocorregueren al poble navarrés d’Altsasu, al voltant de la baralla de bar que va ocórrer la nit del 14…
The Queen’s Gambit i els escacs en la pantalla
Els escacs no han tingut un reflex com mereixen en el món de les arts. Aquest és un fet que per a mi és tan indiscutible com, al mateix temps, paradoxal, ja que es tracta d’una disciplina -alguns (ignorants) en diuen esportiva- que aporta un…
Patria o el relat oficial de bons i roïns
Començarem pel final: si voleu entendre alguna cosa del conegut com a conflicte basc, no heu de perdre el temps amb Patria. Ni amb la novel·la original ni amb la seua versió televisiva en forma de sèrie d’HBO que hui arriba a la fi, amb…
Vitalina o el cinema radical
La il·luminació és fosca. Absolutament fosca. Les pells dels personatges que desfilen per la pantalla, tots ells immigrants caboverdians del barri lisboeta de Cova da Moura, rivalitzen en foscor amb l’ambientació. La primera vegada que veiem el rostre de Vitalina Varela, la història de la…
Ane i el cinema polític
La cultura basca -en tots els seus àmbits- no ha tractat ni tracta el problema d’ETA. Aquesta és la cantarella que es repeteix com un mantra en els mitjans de comunicació espanyols respecte al conflicte polític a Euskadi, les seues manifestacions violentes i la seua…
I de sobte, el silenci a ca Guillem
La mort de Guillem va canviar moltes coses a la societat valenciana. No va ser un canvi sobtat, d’un dia per l’altre; va ser un canvi de picar pedra, de no apagar el seu record i de lluita que continua en el temps. Amb el…
Stallone amb ulleres de pasta
Christopher Nolan s’ha guanyat a pols el dret de fer el que li rote -sense límits en el forat de la butxaca- i, al mateix temps, ser qualificat com el cineasta més en forma de tot el panorama actual. Tanmateix, cal partir d’unes quantes coordenades…
C’era una volta Ennio Morricone
Ens ha deixat Ennio Morricone; sense dubte, el més gran compositor de bandes sonores de la història del cinema i de la música.
Tarkovski i Mosfilm per a la quarantena
Quan comença la tercera setmana de confinament que tots portem al damunt a causa de la pandèmia de la Covid-19, podem recordar fins i tot amb un cert enyor com ens vàrem plantejar aquest tancament. “Ara tindré temps per fer tot allò que la urgència…
Estímuls culturals per a l’apocalipsi
Ja està ací. Ha arribat la fi del món. Però estem més preparats que mai. Total, ens ha tocat fer el que fem cada cap de setmana: sofà i Netflix, bàsicament. I compartir-ho en les xarxes socials per a simular que tenim vida social i…
