L’espurna de la revolta
Fas voltes i voltes a la maneta de la vietnamita i omplis els carrers de fulls volants, d’idees i proclames per tal que només calga una espurna per encendre la revolta i botar foc al sistema opresor. Aquesta és la màxima política i vital dels…
Clàudia Cabero i la Mediterrània lusitana
He de confessar (per a vergonya meua) que no havia sentit mai el nom de Clàudia Cabero, menys encara -és clar- la seua música. És a dir, en tenia un desconeixement total, abans de veure-la en directe a l’Octubre, dins de la programació de la…
Joan Lluís Vives cada dia
“Certament, la vida de l’home en la terra és com la milícia“. Aquesta és la primera sentència que podem llegir en el volum “Sentències de Joan Lluís Vives“, que ha editat, curat i traduït Francesc X. Blay Meseguer per a les publicacions de la Universitat…
Futbol és futbol
Johan Cruyff fou el filòsof més important de les acaballes del segle XX. Com ha escrit Sergi Pàmies en les seues Confessions d’un culer defectuós, Cruyff tenia raó fins i tot quan no tenia raó, una aproximació amb la qual es podria resumir com enfoquem…
El temps de les estacions
L’escriptora escocesa Ali Smith (nascuda a Inverness en 1962) no es pot dir que siga una nouvinguda a la literatura en llengua anglesa, ja que, des que va publicar la seua primera col·lecció d’històries en 1995 (Free Love and Other Stories) i la seua primera…
La neutralitat de l’espai públic
Recordeu la disputa sobre la “neutralitat de l’espai públic”? Ja sabeu, aquella en la qual la simple exhibició d’un llaç groc era potencialment delictiva. Tot un senyor candidat a la presidència del Govern espanyol com Albert Rivera podia passejar-se fet un milhòmens i demostrar la…
The Doors o per què el rock clàssic és i serà sempre superior
En gener de 1967 es publicava el disc de debut de The Doors. I aquesta efemèrides ens serveix per a explicar per què la música que es va fer en els 1960 i 1970 és i serà sempre superior a la resta. Ja ho va…
Ja vénen els Reixos!
La nit del 5 de gener i el dia del 6 de gener està marcat en el nostre calendari com a data molt assenyalada: és el dia que ens passem discutint si hem de dir-ne Reis o Reixos, dels únics monarques que hem de mantindre…
Escolteu el missatge que ens ha deixat Kikí Dimulà
Kikí Dimulà ens va deixar en febrer de 2020, als 88 anys d’edat. Nascuda en Atenes, la seua vida recorre, doncs, tota la meitat del segle XX i aquest començament de XXI. També, per descomptat, la II Guerra Mundial, tan traumàtica a Grècia, que Dimulà…
Recordem -i recuperem- el Nadal valencià
Michael Billig va teoritzar en els anys 1990 què era el que va batejar com a nacionalisme banal, és a dir, aquell que passa desapercebut en el nostre dia a dia perquè s’entén que és la normalitat. Si onegem una bandera, identifiquem de seguida el…
En breu
La realitat fantàstica
Els esdeveniments reals sempre acaben superant la imaginació de qualsevol guionista, això ho sabem de sobra i ens en recordem cada vegada que una pandèmia atura la vida tal i com la coneixíem o uns pirats envaeixen el Capitoli. Per això tampoc seria estrany que…
Joan Lluís Vives cada dia
“Certament, la vida de l’home en la terra és com la milícia“. Aquesta és la primera sentència que podem llegir en el volum “Sentències de Joan Lluís Vives“, que ha editat, curat i traduït Francesc X. Blay Meseguer per a les publicacions de la Universitat…
