La neutralitat de l’espai públic
Recordeu la disputa sobre la “neutralitat de l’espai públic”? Ja sabeu, aquella en la qual la simple exhibició d’un llaç groc era potencialment delictiva. Tot un senyor candidat a la presidència del Govern espanyol com Albert Rivera podia passejar-se fet un milhòmens i demostrar la…
The Doors o per què el rock clàssic és i serà sempre superior
En gener de 1967 es publicava el disc de debut de The Doors. I aquesta efemèrides ens serveix per a explicar per què la música que es va fer en els 1960 i 1970 és i serà sempre superior a la resta. Ja ho va…
Ja vénen els Reixos!
La nit del 5 de gener i el dia del 6 de gener està marcat en el nostre calendari com a data molt assenyalada: és el dia que ens passem discutint si hem de dir-ne Reis o Reixos, dels únics monarques que hem de mantindre…
Escolteu el missatge que ens ha deixat Kikí Dimulà
Kikí Dimulà ens va deixar en febrer de 2020, als 88 anys d’edat. Nascuda en Atenes, la seua vida recorre, doncs, tota la meitat del segle XX i aquest començament de XXI. També, per descomptat, la II Guerra Mundial, tan traumàtica a Grècia, que Dimulà…
Recordem -i recuperem- el Nadal valencià
Michael Billig va teoritzar en els anys 1990 què era el que va batejar com a nacionalisme banal, és a dir, aquell que passa desapercebut en el nostre dia a dia perquè s’entén que és la normalitat. Si onegem una bandera, identifiquem de seguida el…
Dóna gràcies que el capellà s’ha fixat en tu
Comencem pel balanç positiu. Víctima d’una campanya de denúncia i de boicot completament absurda per part de l’Església catòlica, però que ha tingut un ressò considerable en tota mena de premsa -també, és clar, amb molta presència de la grogor habitual-, les representacions de Poder…
Cal escriure la gran biografia de Joan Fuster
A penes dos anys després de la mort del falcó de Sueca, en 1994, l’Institut Alfons el Magnànim, depenent de la Diputació de València, un aquest Àlbum Fuster, un llibret molt ben treballat i manufacturat, amb textos i selecció de les imatges d’Antoni Furió i…
Sols mereixen la llibertat i la vida aquells que saben conquerir-les
Vint bales foren, ai!, quan trencava la nit ara fa exactament un segle i Francesc Layret era assassinat en unes circumstàncies encara no prou aclarides, però que apunten clarament a la patronal i allò que ara es coneix com a clavegueres de l’Estat i que…
Maradona, Déu i la poesia
Recorde que el professor de l’institut ens va manar com a tasca una redacció en què havíem d’explicar què era la poesia. Jo hi vaig transcriure la narració argentina del gol de Maradona contra Anglaterra en què arranca des de mig camp, el conegut com…
The Queen’s Gambit i els escacs en la pantalla
Els escacs no han tingut un reflex com mereixen en el món de les arts. Aquest és un fet que per a mi és tan indiscutible com, al mateix temps, paradoxal, ja que es tracta d’una disciplina -alguns (ignorants) en diuen esportiva- que aporta un…
En breu
Collita del temps
De les èpoques interessants sempre se’n treu una bona collita, perquè molt sovint ens esperonen, encara que siga a cops de bastó, a sortir de la nostra còmoda i apàtica rutina. De fet, ens hi salven, si a la comoditat i l’apatia les considerem una…
The Doors o per què el rock clàssic és i serà sempre superior
En gener de 1967 es publicava el disc de debut de The Doors. I aquesta efemèrides ens serveix per a explicar per què la música que es va fer en els 1960 i 1970 és i serà sempre superior a la resta. Ja ho va…
