S’acosten sigil·losament. Un somriure. Guspiretes als ulls. I, síl·laba a síl·laba, ja t’han enganxat: “M’ex-pli-ques-un-con-te?”. Actives l’escàner mental al més ràpid possible i vas a parar a la biblioteca dels best sellers de la literatura infantil: Hänsel i Gretel, La Caputxeta Vermella, La Blancaneu i els set nans, La Ventafocs… rondalles i històries de tradició oral de diverses regions germàniques recopilades pels germans Grimm, catedràtics de filologia, el 1812.

En ple segle XXI, però, en grinyolen alguns dels missatges. I segurament no cal llançar-los a la foguera com a llibres maleïts, però sí que és necessari fer-ne lectures crítiques. Una de les darreres que trobem a les llibreries és la de Natza Farré i Gala Pont, amb un àlbum il·lustrat que, només amb el títol, ja ens posa en situació: Que no t’expliquin contes! (Amsterdam, 2020). Una reinterpretació en clau feminista i revolucionària de la mà de la Lluïsa, una nena que vol fotografiar totes les protagonistes dels contes que ja se sap de memòria. I, per fer-ho, contracta la Caputxeta Vermella, una guia turística que li mostra una altra realitat, ben diferent d’allò que li havien explicat. Descobreix àvies amb pensions minses, albergs sense turisme massificat, llops bons, ratetes sense escaletes, miralls muts de madrastres bones, i un sindicat de fades cansades que els seus superpoders siguin menys valorats que els dels mags o els superherois. 

I és que això no només va de nens i nenes que passen l’estona, sinó de realitats, de rols, d’estereotips, de normes, de valors i d’ideologies; de com les fake news condicionen des de fa segles la nostra percepció del món, i no pas per casualitat. Tot plegat, amb unes il·lustracions dolces -però gens ensucrades- que ens van revelant noves perspectives d’allò que crèiem “exactament així”. Potser, com diu la Lluïsa, “haurem de començar a desobeir aviat si no volem perdre tots els nostres drets”.