Últims

En utilitzar el nostre lloc web, esteu d’acord amb l’ús de les nostres cookies.
18 abr. 2021

Certament, la vida de l’home en la terra és com la milícia“. Aquesta és la primera sentència que podem llegir en el volum “Sentències de Joan Lluís Vives“, que ha editat, curat i traduït Francesc X. Blay Meseguer per a les publicacions de la Universitat d’Alacant. El filòsof valencià possiblement més universal va nàixer un 6 de març de 1492; és a dir, hui fa exactament 529 anys.

Tanmateix, Joan Lluís Vives no va escriure aquestes “sentències” com a tals, sinó que es tracta d’un treball de recopilació i edició d’aquests píndoles que es poden trobar al llarg de la seua obra. Així, aquests aforismes i reflexions breus han estat espigolades dels diferents textos o cartes que Vives va escriure durant la seua vida. L’estil de frase contundent i directe del filòsof valencià ha permés, no obstant això, portar avant aquest treball tan interessant que Blay ha curat perquè en puguem gaudir.

El volum -gruixut, més de mil pàgines- correspon en una desena part a l’estudi introductori de l’obra i la figura de Vives que en fa Blay, qui, a més a més, ens acompanya en cadascuna de les “sentències” amb la tradució i la contextualització corresponent.

Més de cinc segles després, però, la brevetat i l’estil punyent i directe d’aquestes sentències s’adiuen molt bé amb diversos mitjans de divulgació i reflexió sobre l’obra de Vives. En aquest sentit, podem trobar a Twitter el compte @VivesCadaDia, que, com el seu nom indica, ens oferirà una piulada al dia amb una “sentència” de Vives que podem llegir en aquest volum.

Sens dubte, una molt interessant i molt bona porta d’entrada a l’obra d’aquest filòsof universal!

Articles relacionats