De l’obra de Maggie O’Farrell ja n’hem parlat anteriorment aquí, però, de fet, en podríem parlar molt més. De fet, cadascuna de les seues novel·les ens permetria parlar-ne molta estona. Especialment, l’última que n’hem llegit al cau, ‘L’estranya desaparició d’Esme Lennox’, que publica L’Altra Editorial, escampa tot un seguit de fils que podrien estirar-se fins arribar a molts cabdells diferents.

Com en un arbre genealògic d’una família extensa, Maggie O’Farrell ens parla amb extrema senzillesa de moltes coses que s’obren com branques: de la incertesa i la fragilitat del nostre present, dels draps bruts que fins i tot qui menys sospitem amaga, dels girs argumentals de les vides i de les esperances que s’esquerden. Però sobretot, ens parla del masclisme sobre el qual s’ha construït durant segles la societat i de la perversitat del que s’hi podia, i es pot, arribar a fer sota aquest paraigües que encara sotmet a més de la meitat de la població, sense que haja saltat al pòdium dels temes d’interés general fins fa ben poc.

Quan Iris descobreix que té una tieta-àvia que ha passat la vida internada a una institució psiquiàtrica, sense que ningú en conegués l’existència, les creences que tenia sobre la seua família comencen a trontollar. La confusió i els dubtes sobre el passat familiar es mesclen amb les circumstàncies d’un dia a dia corrent contemporani, contraposant les dues èpoques i evidenciant un autèntic abisme generacional. A poc a poc i en un fil argumental ple de flaixbacs, la història d’Esme Lennox va aclarint les boires que l’envolten per desvetllar un escenari que paradoxalment cada vegada és més fosc.

De com tantes dones van ser diagnosticades com a malaltes mentals sense cap fonament científic i de com les institucions psiquiàtriques estaven plenes de xiques que ‘molestaven’, inclús en ple segle XX, dóna per parlar-ne extensament i de fet, actualment n’hi ha bona cosa de bibliografia, però un dels principals mèrits de Maggie O’Farrell en aquesta obra és que ens obre aquesta porta amb una història fascinant i dolorosament propera. I és una d’aquelles portes que ja no pots tornar a tancar.

  • O’Farrell, Maggie: ‘L’estranya desaparició d’Esme Lennox’. L’Altra Editorial: Barcelona, 2020.